Site icon חתונה אזרחית

ברית הזוגיות

ברית הזוגיות

 

לקראת סוף שנת 2010 נחקק בישראל החוק המכונה "חוק ברית הזוגיות". מטרת החוק הייתה לתת פתרון מסוים לזוגות שלא היו מורשים להתחתן בישראל, מפני ששניהם אינם שייכים לאחת מהדתות הרשמיות, שבהן הנישואין מוסדרים בישראל.

החוק, שנחשב לפורץ דרך במציאות הישראלית, עורר וויכוחים רבים בין מצדדיו ובין מתנגדיו. לצד אלה אשר רואים בו פתרון שמוציא מעט מהמונופולין הדתי על ענייני נישואין בישראל, אחרים רואים בו חוק מפלה שנזקו מרובה מתועלתו.

נישואין בישראל

למרות שישראל נחשבת למדינה דמוקרטית ומתקדמת, שלכל אחד בה שמורה הזכות לנהל את חייו כרצונו מבחינה דתית, ישנם כמה תחומים שבהם למוסדות הדת ישנה שליטה מלאה. אחד מהתחומים הללו הינו התחום של נישואין וגירושין. בעוד שבמדינות רבות בעולם מפותח מאוד התחום של נישואין אזרחיים, הרי שבישראל אין כל אפשרות להינשא בנישואין כאלה.

מציאות זו מביאה לכדי מצב מוזר, יש אומרים אבסורדי, שבו אנשים חילוניים לגמרי שאינם קרובים אל הדת והדת רחוקה מליבם, נאלצים להתחתן על פי אחת הדתות הרשמיות במדינה. הדבר נכון לגבי יהודים חילוניים שיכולים להתחתן אך ורק בנישואין כדת משה וישראל, והדבר נכון באותה המידה גם לגבי זוגות בני דתות אחרות – מוסלמים, נוצרים או דרוזים.

נישואין בעייתיים

שליטתו של הממסד הדתי בענייני נישואין שהביאה לכך שנישואין אזרחיים אסורים בישראל על פי החוק, יוצרת בעיה לאנשים שמבקשים להינשא בנישואין כאלה.

בין הזוגות שמבקשים להינשא בנישואין אזרחיים ניתן להזכיר:

חוק ברית הזוגיות

למרות ההכרה הציבורית ביתרונות הנישואין האזרחיים, כוחו של הממסד הדתי מנע עד כל התקדמות במצב הדברים המתואר לעיל. למעשה הדבר נכון במידה רבה עד היום, למעט סנונית ראשונה של שינוי שבאה לידי ביטוי בחוק החדש יחסית – חוק ברית הזוגיות.

חוק זה מאפשר לזוגות ששניהם מוגדרים כמחוסרי דת להירשם במרשם הזוגיות. אמנם אין מדובר ברישום לנישואין של ממש, בדומה לנישואין אזרחיים, אבל מדובר בהסדר חוקי דומה למדי.

החוק, שנחקק בספטמבר 2010, קובע כללים מפורטים שמתירים או אוסרים על רישום זוג על פי ברית הזוגיות. כך למשל לא ניתן להירשם אם אחד מבני הזוג ידוע כבר כנשוי. בנוסף, הרשומים על פי חוק זה הינם בעלי חובות וזכויות דומות למדי לאלה של זוגות נשואים רגילים.

חוק בלתי מספק

חוק ברית הזוגיות נחשב חוק חדשני ומתקדם, פריצת דרך בתחום הנישואין הלא דתיים בישראל. יחד עם זאת, אין הוא מהווה פתרון של ממש למרבית הזוגות שאינם יכולים או אינם רוצים להתחתן בנישואין דתיים. החוק איננו כולל זוגות שאחד מהם הוא בן לדת מוכרת בארץ, ובכלל, אין מדובר בחלופה מספקת לנישואין האזרחיים.

המברכים על החוק רואים בו יותר פתח לתקווה עבור שינוי המצב הקיים, מאשר פתרון של ממצב למצב הנוכחי. מאז נחקק החוק מעטים בלבד עשו בו שימוש ונרשמו אצל רשם הזוגיות בעוד רבים פי כמה וכמה נאלצו לצאת לחו"ל בכדי להינשא בנישואין אזרחיים של ממש.

ראו גם:
כתובה חילונית

Exit mobile version