זה התחיל באהבה גדולה. בשנים הראשונות חיי הנישואין התנהלו באופן מושלם, אבל אז הכל התחיל להשתנות. הריבים גברו, המחלוקות צצו, האהבה נעלמה- למרבה הצער, תמונה זו מאפיינת אחד מכל שלושה זוגות נשואים. וכאשר הם מגיעים לרגע שבו הפרידה כבר בלתי נמנעת, דרוש הסכם אשר יסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם.
עכשיו, בהנחה שהנישואים נערכו לאחר 1974 (שנת חיקוק חוק יחסי הממון), עומדות שתי אופציות עבור בני הזוג. הראשונה היא להתבסס על החוק, אשר מסדיר בצורה פחות או יותר שווה את חלוקת הרכוש ביניהם. מן העבר השני, עומדת אפשרות מעניינת לא פחות: מימוש הסכם ממון עליו חתמו מבעוד מועד, בדיוק למצבים מסוג זה.
המשמעות של הסכם ממון
כל חיי נישואין כוללים רכוש אשר הופך לנחלתם של בני הזוג – בין אם המדובר הוא בדירה, במכונית או אפילו בזכויות פנסיוניות. הסכם ממון קובע למעשה כיצד יחולקו אלה בין בני הזוג במקרה של פרידה עתידית, מתוך רצון ברור לאזן כמה שיותר את הרכוש וליצור הסכם שיהיה מקובל על כל אחד מהצדדים.
מסמך זה הינו בעל תוקף משפטי לכל דבר ועניין, והוא יוצא מן הנייר אל הפועל במקרה של פרידה. על מנת שזה יקרה, כמובן, לא מספיקות חתימות כל אחד מהצדדים על מסמך הבנות משותף. נוטריון או רשם נישואין הוא שיכול להוסיף את החתימה הנוספת הנדרשת לצורך מתן התוקף למסמך, וזאת כאשר בני הזוג טרם באו בברית נישואין או אינם מתכוונים לעשות זאת כלל, בהתאמה.
רוצים לחתום על הסכם מסוג זה לאחר החתונה? פה כבר תזדקקו לחתימה של בית הדין לענייני משפחה או לחילופין בית הדין הרבני. אין ספק שהליך זה הוא מעט מסובך יותר, ומצריך כניסה מסוימת אל נבכי הבירוקרטיה.
המצבים הנפוצים לחתימת ההסכם
שאלה מעניינת היא מה מבדיל בין הסכם הממון לחוק יחסי הממון, או במילים אחרות: מה יש בהסכם שאין בחוק? במילה אחת: גמישות. חשבו, למשל, על מקרה שבו אחד מבני הזוג מגיע לנישואין עם רכוש רב הרבה יותר מאהובו. אין ספק שחלוקה "שווה", כפי שקורה לרוב בחוק יחסי הממון, לא תעשה עמו צדק.
מעבר לכך, כאשר אחד מבני הזוג זוכה למתנה שמנה במהלך הנישואין, או לחילופין נהנה מתמיכה רחבה הרבה יותר של משפחתו- ייתכן מאד שהסכם ממון הוא האופציה הטובה ביותר.
מתי ניתן לחתום על הסכם ממון?
יש לציין כי הסכם ממון יכול להיחתם גם בין בני זוג אשר אינם בהכרח נשואים כדת משה וישראל- גם בני זוג החיים באופן משותף מספר רב של שנים יכולים לחתום על הסכם כזה ביניהם, ועל אחת כמה וכמה ידועים בציבור.
בכל אופן, החתימה על ההסכם אפשרית בכל שלב בנישואים, לפני או אחרי טקס החתונה. בחיים משותפים, כאשר שטווח הבחירה רחב עוד יותר.
כך חותמים על הסכם מוצלח
על אף שהנושא של הסכם ממון עשוי להישמע פשוט בקריאה ראשונה, כל זוג אשר חווה זאת יוכל להעיד על לא מעט אי הבנות. על מנת להקל ולו במעט על המחלוקות, מומלץ מאד להיעזר בגורם מקצועי בתחום טרם חתימת החוזה. בדרך זו, כל אחד מהצדדים יוכל לקבל מההסכם את מה שראוי לו, והדרך על לחתימות המיוחלות תהיה קצרה הרבה יותר.
באילו אנשי מקצוע מדובר? ובכן, עורך דין המתמחה בדיני משפחה בוודאי יכיר את החוק על בוריו, דבר שמהווה יתרון לא מבוטל כלל. הוא בדרך כלל האדם המתאים לחתימה על הסכם מסוג זה.
למידע נוסף: