למרות שבישראל לא ניתן לערוך נישואים אזרחיים, הרי שבהחלט ניתן לקבל הכרה לנישואין כאלה שבוצעו בחו"ל. הכרה שכזאת ניתן לקבל גם במידה ונישאים בספרד.
מתעניינים באפשרות לקיים חתונה אזרחית בספרד? מסתבר שאפשרות זאת תהיה רלוונטית עבור ישראלים באופן מוגבל למדי. מתי זה יוכל להתאים? בעיקר עבור זוגות שאחד מהם הינו אזרח ספרדי או לכל הפחות – בעל תושבות. אם אחד מבני הזוג מתגורר לפחות שנתיים בספרד, הדרך לחתונה אזרחית בארץ זו פתוחה לפניכם.
חתונה בספרד ותהליך ההרשמה
בספרד לא ניתן להינשא ללא קבלת אישור, שמצריך הגשת בקשה לקבלת תעודה. תעודת הרשמה לנישואין לא תינתן לכל אחד שכן יש צורך לענות על כמה תנאים. עבור תושבים או אזרחי המדינה, הבקשה תוגש בלשכות הרשם האזרחי. חלופה אחרת – הגשת בקשה בבתי משפט מחוזיים.
גם בחלק מהרשויות המקומיות שבמחוזות השונים ניתן להירשם לנישואין. למותר לציין כי במידה ואחד מבני הזוג מתגורר או התגורר בספרד פחות משנתיים קיים קושי של ממש לקבל אישור הרשמה לנישואין. יחד עם זאת, ישנן עיריות שבהן מוכנים להקל ולאפשר הרשמה גם כאשר מדבר בתושב ספרד שהתגורר במדינה פחות משנתיים ימים.
אילו מסמכים נדרשים על מנת לקיים חתונה בספרד
כאשר מדובר בבני זוג שאחד מהם ישראלי (או ישראלית) והשני ספרדי (או ספרדייה), יצטרך הישראלי להציג את דרכון ישראלי בר תוקף. בנוסף, יש צורך להמציא תעודת לידה מקורית ולצידה – תרגום נוטריוני מוכר לספרדית. מה עוד צריך?
יש צורך להמציא אסמכתא לכך שלא קיימת מניעה לקיים חתונה בספרד. ישנן מדינות שבהן קיים אישור רשמי שכזה, אך משרד הפנים הישראלי או הקונסוליות הישראליות לא נוטות להעניק אישור שכזה. חלופה אפשרית תהיה להמציא תמצית של מצב משפחתי משרד הפנים, שם רשום האם מגיש הבקשה הינו רווק, גרוש, אלמן וכדומה. כמובן, גם מסמך זה יש לתרגם לשפה הספרדית.
נדגיש כי יש ישראלים שהצליחו לעבור את הפרוצדורה בהצלחה אך יש גם כאלה שבקשתם סורבה בשל אי היכולת להציג מסמך מתאים שמצביע על אי מניעה להינשא. במידה ומדובר בגרושים או אלמנים, יש להציג את תעודת הגירושין או תעודת הפטירה.
מובן שתרגום של המסמך המקורי נדרש. בכל מסמך מתורגם יש לוודא קיום חותמת אפוסטיל, שנותנת תוקף בינלאומי. נציין כי התרגומים צריכים להיות עדכניים. תרגומים מלפני יותר משלושה חודשים טרם ההרשמה לנישואין עשויים שלא להתקבל.
פרסום רשמי נדרש
בספרד, מקובל שלפני קיומה של כל חתונה בספרד תפורסם בפומבי ההרשמה לנישואין. פרסום ההרשמה לנישואין נעשה ברשות מקומית שבה עומדים להינשא. עבור זרים, למשל בעלי דרכון ישראלי, פרסום ההרשמה לנישואין תיעשה גם בקונסוליה או בשגרירות ישראלית.
עובדת הפרסום צריכה להיוודע ברבים כשלושה שבועות לפני החתונה עצמה. ישנם מחוזות שבהם מקובל פרק זמן ארוך יותר, אפילו עד שלושה או ארבעה חודשים. ללא אישור על הפרסום – לא ניתן להמשיך את ההליך של חתונה אזרחית בספרד.
מקבלים תעודת נישואין
לאחר שמסיימים את הליך חתונה בספרד עצמה, האירוע יירשם במרשם האזרחים. הזוג הנשוי מקבל תעודה ובה יירשם תאריך החתונה, המיקום והפרטים האישיים. יש לזכור דבר חשוב – במידה ומעוניינים כי המסמך יהיה תקף גם בארץ, צריכים להחתים את התעודה בחותמת אפוסטיל. עם אותה החתונה ניתן להירשם מאוחר יותר כזוג נשוי בישראל.
השורה התחתונה – בשונה מחתונות אזרחיות בערים בעולם כמו ניו יורק או לאס ווגאס, בשונה מחתונה אזרחית בקפריסין למשל או ביון, חתונה בספרד לא תתאים לזוג שנולד בארץ ולא התגורר מעולם בספרד. אך כאשר אחד מבני הזוג אזרח או תושב ספרדי, ניתן בהחלט להינשא ולקבל הכרה בחתונה בארץ.