במדינת ישראל רק בני זוג השייכים לאותה עדה דתית יכולים להתחתן ולהיות מוכרים על ידי הרבנות כנשואים. כלומר, בני זוג המשתייכים לדתות שונות, או כאשר אחד משני הזוג או שניהם אינם שייכים לאחת הדתות המוכרות בישראל כמו למשל נוצרים, יהודים או מוסלמים, אינם רשאים להתחתן ולא יוכרו כזוג נשוי. מבחינתם של זוגות רבים אשר הינם פסולי חיתון על פי ההלכה, חתונה אזרחית הינה הדרך להתחתן ולהקים בית בישראל.
חתונה אזרחית הינה הליך של נישואין אשר אינו מוכר בישראל על ידי הרבנות והוא נערך בחו"ל, על פי חוקי המדינה בה נערך הטקס. בשל העובדה כי החוק הדתי בישראל אינו מתיר נישואין בין דתות שונות, נישואין בין חד מיניים או נישואין בין כהן וגרושה למשל, הולך וגובר הצורך במציאת פתרון אחר לנישואין על ידי חתונה אזרחית. עם הזמן בוחרים זוגות יהודים רבים, שהינם כשרים לחיתון על פי ההלכה, להינשא גם הם בחתונה אזרחית בשל חוסר הרצון לערוך חתונה דתית על פי כל כללי המסורת, אשר לעיתים גורמים לרבים לתחושה של כפייה דתית. כל בני הזוג אשר מבקשים שלא להינשא תחת סמכות הרבנות, עומדת כיום האופציה של נישואין בחו"ל.
כיצד זה נעשה?
השלב הראשון דרך לחתונה אזרחית בחו"ל היא ההחלטה באיזו מדינה תרצו להינשא. חברות הנסיעות מציעות כיום מגוון רחב של חבילות הכוללות טיסה, שהייה בבית מלון וחתונה. בני הזוג נוסעים ליום יומיים או יותר באם הם חפצים גם בירח דבש למדינות בהן הפך העניין לנוהג כמו למשל במקרה של חתונה בקפריסין או פראג. המדובר במדינות קרובות יחסית המאפשרות חתונה זריזה ללא פרוצדורות מסובכות במחיר סביר לכל נפש. שיקול נוסף שישפיע על יעד החתונה יכול להיות האזרחות הזרה שיש לאחד מבני הזוג וההקלות והתנאים שמגיעים לו באותה מדינה בשל כך.
טווח המחירים כיום לחתונה אזרחית נעים בין 600$ – 800$ בממוצע. יש להוסיף לסכום זה תוספת של תשלום לאדם אשר עורך את הטקס, תשלום אגרות ועלות עריכת הטקס. בקפריסין למשל קל מאוד לאשרר את המסמכים תוך ימים ספורים ולחזור ארצה עם התעודות המבוקשות על ידי משרד הפנים. כמו כן, זוגות רבים בוחרים ביעדים קרובים ותיירותיים כדי להמשיך את ירח הדבש שם או להפוך את האירוע למעין טיול עבור בני המשפחה הקרובים הנוסעים יחד איתם לטקס. כיום בשל הרצון הגובר של זוגות רבים לערוך את טקס הנישואין בחו"ל, מספקות חברות הפקה רבות חבילות בהן יכולים בני הזוג לערוך בבית המלון אירוע שיכלול מסיבה ואת כל הסידורים לצורך הטסת האורחים.
האם הנישואין מוכרים?
זוג אשר נישא בחו"ל וחוזר ארצה עם התעודות המוכיחות כי הם נישאו במדינה אחרת על פי חוקי אותה מדינה, וכי במדינה זו הם נחשבים לנשואין, בני הזוג יצטרכו להחתים את התעודות המקוריות בחותמת "אפוסטיל" שהינה חותמת מיוחדת למסמכים משפטיים שניתנת על ידי משרד המשפטים. כעת, יצטרכו בני הזוג לגשת למשרד הפנים בארץ ולהציג את המסמכים המקוריים והחתומים יחד. לאחר אישור של אמיתות המסמכים יוכרו הנ"ל כזוג נשוי על פי חוקי המדינה, כך שיתאפשרו להם זכויות סוציאליות להם זכאים זוגות נשואים, כמו למשל, הטבות בלקיחת משכנתא או מימו ביטוח חיים במקרה של פטירת בן או בת הזוג.
חשוב לדעת כי על אף שבחרתם שלא להינשא על פי הדין ההלכתי ולערוך את הנישואין בחו"ל בטקס אזרחי, מבחינת חוקי מדינת ישראל, שווים זכויותיכם לאלו הנישאו בטקס הלכתי. הסטטוס ירשם בתעודת הזהות שלכם ובמרשם האוכלוסין וילדכם יזכו לאותו מעמד בדיוק כמו ילדיו של זוג שנישא בנישואין דתיים.